KFC’nin Kurucusu Sanders'ın Asla Vazgeçmemenizi Sağlayacak Hayat Hikayesi

Ülkemizde de en çok tercih edilen restoranlardan biri Kentucky Fried Chicken (KFC). Peki, küçük bir hayalle başlayıp, global bir marka haline gelen KFC’nin ve kurucusu Albay Harland Sanders’in hikayesini biliyor muyuz?

Defalarca reddedilmesine, her şeyini kaybetmesine ve intiharın kıyısına gelmesine rağmen Albay Harland Sanders pes etmemiş ve bugün global bir marka haline gelen KFC’yi kurmuş.  KFC’nin logosunda da yer alan gözlüklü, keçi sakallı, tonton amca figürüyle bildiğimiz Albay Harland Sanders kimdir? Bu yazımızda Albay Harland Sanders’ın başarı hikayesini anlatacağız.


1890 yılında ABD’nin Indiana eyaletinde dünyaya gelen Harland Sanders’ın çocukluk dönemi pek iç acıcı değildi. 5 yaşındayken babasını kaybeden Sanders, annesinin evin ekonomik yükümlülüğünü almasıyla kardeşlerine bakmak durumunda kaldı. Onların giyiminden yemeğine, tuvalet ihtiyaçlarından derslerine kadar tüm ihtiyaçlarıyla ilgileniyordu. Zorunlu olarak yemek yapmasına sebep olan bu dönem, Sanders’ın aşçılık yeteneğinin ortaya çıkışının başlangıcı oldu. 


Annesinin yeniden evlenmesiyle, üvey baba şiddetine daha fazla katlanamayan Sanders, 10 yaşında evden ayrıldı ve yaşını büyüterek ABD Ordusu’na katıldı. Orduda 8 yıl görev aldıktan sonra, 18 yaşında ayrıldı.


Bu sırada farklı işlerde çalışan Sanders, ilk eşi olan Josephine King ile evlendi. Çiftin iki kızı bir oğlu oldu. Ancak Sanders ve King çiftinin oğulları, ne yazık ki çok fazla yaşamadı. Bu süreçte trenlerde kondüktörlük yapan Harland Sanders, işinden kovuldu ve bunun ardından eşi çocuklarını da alarak onu terk etti.


22 yaşında hem işinden kovulan, hem eşinden hem de çocuklarından ayrı kalan Sanders, zor günler geçirmeye başladı. Uzun yılllar boyunca sigortacılık, kaptanlık, çiftçilik gibi farklı işlerde çalışan Harland Sanders, bir dönem hukuk okumaya karar verdi ancak yine başarılı olamadı.


40 yaşına geldiğinde ise, elinde hiçbir şeyin olmadığını, tabiri-i caizse bir baltaya sap olamadığını, hiçbir işe yaramadığını düşündü ve intiharın eşiğine geldi. Sanders’ın zihninde intihar senaryoları canlanırken bir anda yemek yapmayı ne kadar sevdiğini ve bu konuda ne kadar iyi olduğunu hatırlayıp kendisine bir dükkân açmaya karar verdi.

KFC’nin Kurucusu Sanders'ın Asla Vazgeçmemenizi Sağlayacak Hayat Hikayesi resim: 0
Tennesse’nin 40 km dışındaki Corbin isimli kentte, bir benzin istasyonu, cafe ve motel satın alarak kendi işletmesini kurdu. Zaman içerisinde yemeklerinin ünü tüm eyalete yayıldı. Özellikle özel soslu kızarmış tavukları çok beğenildi. Yemekleri öyle güzeldi ki, Kentucky Valisi Sanders’a eyalet mutfağına katkılarından dolayı ‘Kentucky Albayı’ unvanını verdi.

Açtığı bu küçük restoranla kısa sürede büyük bir başarı elde eden Harland Sanders’ın ne yazık ki mutluluğu uzun sürmedi. İntiharın eşiğinden dönen, tüm yaşadıklarına rağmen defalarca yeniden ayağa kalkan Sanders’ın bir sınav daha vermesi gerekiyordu.


Önce moteli yandı, yeniden inşa etti ancak bu sefer de yeni bir otoban yapılması benzin istasyonu, cafe ve motelinin üzerinde olduğu yolun kullanımının giderek azalmasına neden oldu. Borçları giderek artan ancak müşterileri giderek azalan Sanders, sonunda her şeyini satarak borçlarını ödedi ve sıfır noktasına geri döndü. Artık 66 yaşındaydı ve sadece 105 dolarlık emekli maaşı vardı.

Yine de pes etmedi. Özel tarifini kullanarak tavuk hazırladı. İki yıl boyunca Amerikan’ın hemen hemen her yerini dolaşıp tavuklarını restoranlara satmaya çalıştı. Tam 1008. denemeden sonra bir restoranla anlaştı. Anlaştığı bu 1009. restoranda satılan her tavuk için 5 sent komisyon alıyordu. Müşteri sayısının hızla artmasıyla doğru orantılı olarak Sanders’ın popülerliği de artı ve 1960 yılına gelindiğinde Sanders, ABD genelindeki onlarca hatta yüzlerce restorana franchise verdi.

Dört yıl sonra ise, Albay’ın markası Kentucky Fried Chicken, oldukça bilinir bir marka haline geldi. Albay Harland Sanders da markasını 2 milyon dolar nakit para karşılığında John Brown Jr’ye a sattı ve KFC’nin efsaneleşme süreci de başlamış oldu. Markanın resmi yüzü haline gelen Harland Sanders sonraki süreçte de markanın yüzü olarak kalması karşılığında her yıl 250 bin dolar aldı. Yaşamının sonuna kadar rahat bir hayat süren Sanders 90 yaşında vefat etti. Sanders’tan geriye müthiş başarı hikayesi ve dünyanın en büyük ikinci restoran zinciri olan KFC kaldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800