Borç tuzağına düşüren 5 davranışa dikkat!

Davranışlarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle gereksiz borç tuzağından uzak durabiliriz. İşte borç tuzağına düşüren 5 davranış...

1 5 Temel harcamalar için kredi kartı kullanmak
 Temel harcamalar için kredi kartı kullanmak

İŞARET: Market ya da bir mağazanın kasasındasın. Cüzdanında ödemek için yeterli paran var. Fakat sen “Kredi kartımdan ödesem hem puan toplarım hem param cebimde kalır” diyorsun. DUR!

SONUÇ: Kredi kartı ile harcamak iyi de borç kapatmaya çalışırken ne gerek var limitleri zorlamaya ve daha fazla dönem borcu yaratmaya.

ÇÖZÜM: Borçlu iseniz, borçlar bitene kadar kredi kartını sadece büyük alışverişlerde taksit amaçlı kullanın. Örneğin buzdolabınız bozuldu almak zorundasınız. Bir İHTİYAÇ, ama paranız yok. O zaman kullanın. Diğer ihtiyaçlarınızda nakit veya banka kartı kullanın.

YÜZDE 30

Halkın yüzde 30’u kredi kartlarında biriken puanları ancak kasa görevlisi hatırlatırsa kullanıyor, yoksa boşa gidiyor. Puanlar, kampanyalar başınızı döndürmesin.

2 5 Kendini ‘sadece bir kerelik’ diye kandırmak

İŞARET: Yapmaman gereken bir harcamayı yaptığını biliyorsun. Belki de sadece bir seferlik deyip kredi kartından nakit avans çektin ya da hiç gereği yokken ufak bir miktar kredi kullandın.

SONUÇ: Bir kerelik, bu seferlik derken bu hatalar alışkanlık haline gelir. Emin olun. Sonra bir daha, bir daha derken, insanlar böyle böyle borç batağına sürükleniyor.

ÇÖZÜM: Alışveriş yapmadan önce, kendine ‘bu istek mi ihtiyaç mı?’ diye sormayı alışkanlık haline getir. 10 saniye kuralımızı hatırla.

3 5 Arkadaş ya da aileden her ay borç almaya alışmak

İŞARET: Her ay ufak miktarlar da olsa tanıdıklarından borç para istiyorsun. Dediğin günde de ödüyorsun.

SONUÇ: Bu harcamalarını kontrol edemediğini, gelir ve giderlerini yani nakit akışını yönetemediğini gösterir. Üstelik borç istemeyi alışkanlık haline getirdin demektir.

ÇÖZÜM: Ayda kaç para alıyorsun? 1000 lira mı? Bütçenden her ay sarkan 1000 lira açık var demek ki. Bir sonraki ay ilk hedefin 1000 lira daha az harcayıp kimseden borç almamak olsun.

4 5 ’Başkaları ne der?’ diye veya fiyaka için harcamak
 ’Başkaları ne der?’ diye veya fiyaka için harcamak

ÖRNEK: Sosyal medyaya göre yaşamak.

İŞARET: Fotoğraflara bir bakıyorsun sosyal medyada herkes mutlu, herkes şık, yemekler hep pahalı mekanlarda yeniyor. Siz fotoğraf çektirirken boş durur musunuz? Boş tabaklarla masa çekilir mi? Masayı donatıp öyle çekelim. Bu kazakla fotoğraf mı olur? Hem herkeste var. Ben de almalıyım.

SORUN: İkinci bir kimliği finanse etmeye çalışırken, giderlerin gelirlerini aşar ve borç zilleri çalmaya başlar.

ÇÖZÜM: Ödünç hayatlar yaşamayı bırakın. Kendi hayatınızı yaşayın.

5 5 Plansız yaşayıp her şeyi son dakikaya bırakmak

Uçak biletini son dakikada almak, kredi kartı borcunu gününde ödememek, faturaları aksatmak, geç kaldın diye taksiye binmek…

ÖRNEK: 5 dakika ile servisi kaçırmak.

İŞARET: Her sabah 5 dakika ile servisi kaçırıyorsun. Kahvaltı yapamadan evden çıkıyorsun. Hiçbir yere yetişemiyorsun.

SONUÇ: Kahvaltı, ulaşım derken boş yere giden yüzlerce lira.

ÇÖZÜM: Sana lazım olan şey sadece 5 dakika. Sadece paranı değil, zamanını da yönetmeyi öğren. Her akşam kendine tost hazırlamak için ayıracağın 5 dakika sayesinde kahvaltıya her sabah para harcamayacaksın. Sabah 5 dakika erken uyanmak sayesinde servise binip taksi, otobüs parası vermeyeceksin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
hmt krd
yorum ve düşünce leriniz için teşekkürler