Bu Para Nereye Gidiyor Diyenlere Bütçe Önerileri

Bireysel bütçe planlaması birikim yapmak isteyenler kadar, elindeki kaynakları doğru kullanmak isteyenler için de önemli bir yöntem.

Bütçe yapmaya herkesin ihtiyacı var ama herkes bunun farkında değil. Maaş elimize geçtiğinde bir kaç günü rahat geçiririz. Sonra başlar sıkıntılar; “bu para nereye gidiyor” diye dertleniriz. Bunun önüne geçmek için, o üç günlük rahatlığın devamlı olması için, tıpkı şirketler gibi davranmalı ve bütçe yapmalıyız. 

Aylık ve yıllık gelir kaynaklarımız aşağı yukarı bellidir. Plan yapmamızı gerektiren ve hesaplama yaparken odaklanmamız gereken kalemler ise gelirden çok gider kalemleridir. Aylık ya da yıllık gelirimiz belliyken, ne kadar harcama yaptığımız belirsizse, finansal sorunlar kapıda demektir.

Bütçe defteriniz olsun


Bireysel bütçe planlamasındaki mantık, işletmelerin bütçe planlamasıyla aynıdır; gelirlerin ve giderlerin hesaplanması. En basit yöntem, bir bütçe defterinizin olması. Defterin sol tarafına gelirleri, sağ tarafına ise belli olan giderleri yazın. Gelir giderden fazlaysa sorun yok. Bunun tersi durum finansal sıkıntı çekeceğinizin göstergesidir.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken, eksiye düşen rakamı nasıl artıya çevireceğiniz. Bunun için yeni gelir kalemleri elde etmek iyi bir yöntem ancak, gider kalemlerini azaltmak daha basittir. Alışveriş gibi kişisel harcamalar, kesintiye gidilecek ilk kalemlerdir. Ancak kişisel harcamaların düşürülmesinden sonra da hala gider gelirden fazlaysa, daha köklü değişiklikler gerekebilir. Ev kirasının azaltılması için farklı bir eve geçmek, ya da faturaların azaltılması için tasarruf planı uygulamak bunlardan bazılarıdır.

En büyük hatalar, ay başında düşünmeden ve rahatça harcama yapmak, kredi kartı ödemelerinden hemen sonra sanki önümüzdeki ay bir daha borç ödemeyecekmiş gibi kredi kartı limitini tekrar doldurmaktır. Bu hataları ortadan kaldırıp tüm ayı düzenli bir bütçeyle geçirebilmek için plana uymak şart. Böylece ay sonuna doğru elde kalacak parayı hesaplayabilir, bu miktarın farkında olarak ayın başında yaptığımız harcamaları azaltmak yoluna gidebiliriz.

Acil Durum Fonu

Plan yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer şey ise, "hesapta olmayan bir harcamanın çıkabilme ihtimalidir." Bunun için ‘acil durum fonu’ oluşturmanız gerek. Sağlık ya da diğer konularla ilgili hesapta olmayan ve genellikle de büyük kalemlerden oluşan harcamalar tüm bütçe planlamasını sarsabilir. Bunun önüne geçmek için mümkünse her planlamada giderlerin yaklaşık 1/4 ü kadarını gider hanesine yazarak güvence altına alın. Böyle bir giderle karşılaşılmaması durumunda bu miktar birikim hanesinde kalır ve sonraki aylarda ortaya çıkabilecek olan plansız giderleri bu fondan karşılayabilmenizi sağlar.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Bayram Eker
Cok dogru