Gençlere gelecek planı için 10 altın tavsiye

Para Durumu'nun gençlere en önemli tavsiyesi, geleceklerini planlamaları. Bunun için 10 altın kuralı unutmayın.

1 10 BÜTÇE

Gelirine göre harcamanı sağlar. Her ay nereye ne harcama yapacaksın, planlamana yardımcı olur. Seni finansal hedeflerine (ev, araba, bilgisayar) ulaştırır. Kontrolü paradan alıp sana geçirir. Bütçe yap ki nereden ne geliyor, para nereye gidiyor bil.

2 10 BİRİKİM

Almak istediğimiz şeyler için, hayallerimiz hedeflerimiz için, yarınımız için, acil durumlar için, finansal özgüvenimiz için her ay elimize geçen paranın en az yüzde 10’unu birikime ayırmalıyız. Birikim bir alışkanlıktır, alışkanlıklar genç yaşta şekillenir.

3 10 YATIRIM

Siz çalışırken, paranızın tembellik etmesine izin vermeyin. Birikimlerinizi değerlendirin, okuyun, araştırın, küçük adımlarla başlayın ve mutlaka bir uzmana danışın. Yatırıma ne kadar erken yaşta başlarsanız ve sabrederseniz, ileride paranız o kadar katlanarak büyür. Örneğin 18 yaşında ayda 100 TL ile bireysel emeklilik sistemine girerseniz, 56 yaşında takribi 258.000 TL civarı paranız oluyor.

4 10 HARCAMALAR
HARCAMALAR

Harcamalarınızı yazın, 1 TL olsa bile yazın. Unutmayın, bilmediğiniz şeyleri kontrol edemezsiniz.

5 10 BORÇ

Borç herkes için değildir. Doğru yönetirseniz fayda sağlar. Borçlanacaksanız değeri yüksek şeyler için borçlanmaya çalışın (eğitim, ev gibi) ve aylık borç taksitleriniz gelirinizin yüzde 25’ini geçmesin.

6 10 KREDİ KARTI

Kredi kartı bir borçlanma değil ödeme aracıdır. Çok acil bir durum olmadığı taktirde kredi kartı ile borçlanmayın, ay sonunda hesap ekstresi geldiğinde hepsini kapatın. Unutmayın, 7 tane kredi kartına ihtiyacınız yok.

7 10 CEP TELEFONU

Cep telefonu konuşmaları en belirgin harcama kalemlerinden biri olduğuna göre; size uygun tarifeyi hafiye gibi araştırın.

8 10 MODA

Modaya uymak, dergilerde, televizyonlarda gördüğünüz kişiler gibi olmak uğruna, sahip olduğunuzdan fazlasını harcamayın. Terzi, lostra salonu kullanın. Yıllık kıyafet bütçeniz bir aylık gelirinizden fazla olmasın.

9 10 PARA KAZANMAK

Üniversite gençliğinin yüzde 93’ü ailesinden harçlık alıyor. Fakat araştırmalar gösteriyor ki gençlik yıllarında çalışmaya başlayanlar ileriki hayatlarında iki kat daha başarılı oluyorlar! İleriye dönük yaptığınız planlarda kendi işinizi kurmayı da yabana atmayın, büyük düşünün ve çok çalışın. Para yönetimi bir alışkanlık işidir, gençliğinizden itibaren, paranızı yönetin, ona sahip çıkın ve paranızın efendisi olun!

10 10 ALTIN KURAL

Para yönetiminin altın kuralı: Kazandığından az harca.

Yorumlar
Kalan Karakter 800