90 Köy, Altın Yürekli Öğretmenler ve Okumak İsteyen 500 Kız Çocuğu

Çeşitli nedenlerle (mevsimlik tarım işçiliği, ekonomik ve kültürel) okula devam edemeyen kız çocukları okullarına kavuşuyorlar.

“Bir erkeği eğitirseniz, bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz.” Bringham YOUNG

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1 Şubat 2018 verilerine göre ülkemizin toplam nüfusu; 80 814 525(Seksen Milyon Sekiz Yüz On Dört bin Beş Yüz Yirmi Beş) kişi.

Erkek nüfusunun oranı yüzde 50,2 (40 milyon 535 bin 135 kişi), iken kadın nüfusun oranı ise yüzde 49,8 (40 milyon 275 bin 390 kişi) oldu.

Dolayısıyla toplumsal kalkınmanın gerçekleşmesi ve sürdürülebilirliğin temellerinin sağlamlaşması için kız çocuklarımızın aktif (sosyal ve ekonomik) hayata katılımı ülkemiz için oldukça önemli bir noktada duruyor…

Bizler metropollerde;  bir yandan eğitim 4.00’ı konuşup, ‘Girişimcilik’ ile ses getirmeye çalışıp, ‘Kodlama’ ile nasıl fark yaratabiliriz derken, ülkemizde hala kız çocuklarımızın okullaşamadığını görmezden gelebiliyor ya da unutabiliyoruz.

Aslında problemlere çözüm aranmak istenirse, her temel sorunun ucunda açılan cevap ışığının ‘eğitim’ kapısı ile aydınlandığını görebiliyoruz.

Diyarbakır Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kalkınma Bakanlığı desteği ile “KIZLAR SODESLE (Sosyal Destek) ENGELLERİ AŞARAK OKULLAŞIYOR “ isimli projeyi hayata geçirdi.

Çeşitli nedenlerle (mevsimlik tarım işçiliği,ekonomik ve kültürel) okula devam edemeyen ve devamsızlık oranı da en yüksek olan Karacadağ’da; Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Aziz İDE ve ekibinin inanılmaz enerjisi ile Kalkınma Bakanlığı’nın desteği birleşince; ilçede bulunan 90 köydeki genç kızlarımız okullarına kavuşuyor…

 

90 Köy,  Altın Yürekli Öğretmenler ve Okumak İsteyen 500 Kız Çocuğu resim: 0

KIZLAR SODESLE ENGELLERİ AŞARAK OKULLAŞIYOR

Neden SODES neden bu proje?

Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aziz İDE projeyi neden hayata geçirmek istediklerini ve nereye ulaştırmak istediklerini bizlerle paylaşıyor… 

-       Farklı onlarca proje ile başvurumuzu yapabilirdik. Ancak baktık ki daha temel şeylere ihtiyacımız var. Kız çocuklarımızın çeşitle sebeplerle okumaması bizim için en büyük acı ve bu acıdan yola çıkarak bu projeyi geçekleştirmek istedik.

Toplam kaç öğrenciniz var okuyanların kaçı kız?

-       2017 yılı e-okul verilerine göre ilçelerinde bulunan 114 okuldan bulunan 812’si kız olmak üzere toplam 1214 öğrencimiz bulunmakta.

Kaç köye gidebildiniz?

-       Şu ana kadar 5 köye gidildi. Hedefimiz Çınar ‘daki 90 köye ulaşmak.

Yaşadığınız olaylardan sizi en çok etkileyen neydi?

-       Kızlardan bir tanesi bizim elimizden tuttu ve “Ne olur bize de gelin”  diyerek, bizi evine götürüp ailesi ile görüştürdü. Okumak istediğini söyledi. Ancak ailelerin kimilerinin maddi durumu gerçekten çok kötü ve çocuklarının eğitimini karşılayabilecek imkanları yok  maalesef .

Proje kapsamında kaç kız çocuğumuz okullaşacak?

-       Proje sonunda yaklaşık beş yüz kız öğrenciyi okula kazandıracağız. Yaptığımız çalışmalar sırasında ekonomik durumu iyi olmayan ve okula devam sağlayan öğrencilere kırtasiye ve kıyafet yardımı da gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu konu üzerine çalışan STK ve derneklerin de desteklerini önemsiyoruz. Belki onlarında destekleri ile okullaşan kız çocuğu sayımızı daha yukarılara taşıyabileceğiz. 

Etiketler Eğitim
Yorumlar
Kalan Karakter 800