Anlayarak Hızlı Okumanın Çocuklara Faydaları

Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan raporda, “televizyon izleme alışkanlığının, özellikle son yıllarda okuma alışkanlığı edinmede en etkin engelleyicilerden” biri olduğu belirtildi.

Rapora göre, Türkiye’de televizyon izleme süresi dizi filmlerdeki artışa paralel olarak 5 buçuk saate yükseldi.  

Bu artışla, ABD ile birlikte en fazla televizyon izlenen ülke konumuna gelen Türkiye, kitaba yatırım konusunda ise dünya ortalamasının yarısını bile yakalayamıyor.

Dünyada Kitaba Ayrılan Para Ne Kadar?

Bir Norveçli kitaba yılda 137 dolar

Alman 122 dolar

İsveçli, Avustralyalı ve Belçikalı 100 dolar

ABD’li 95 dolar harcarken

Bir Türk yılda kitap için yalnızca 0.45 dolar para ayırıyor.

Türkiye, bu konuda dünya ortalaması olan 1.3 doların bile çok altında kalıyor.

Bir Japon yılda 25 kitap okuyor, oysa 6 Türk’e bir kitap düşüyor.

Raporda, Japonya’da “ayakta kitap okuma alışkanlığı” için “taşiyomi” kelimesinin kullanıldığına işaret edilerek, “Böyle bir kelime sözlüğe geçtiği halde, bizim ülkemizde bırakın ayakta kitap okumayı, evlerdeki kitapların bile yüzüne bakılmamakta ve kitaplar genellikle vitrinleri süsleyen bir aksesuar olarak kullanılmaktadır” denildi.

Gazete Okuma Süreleri

Bu arada geçenlerde yapılan bir başka araştırma sonucu da ilginç, meğer Türkler gazete okumaya en fazla vakit ayıran milletmiş.

İsveç'in Göteborg kentinde toplanan Dünya Gazeteler Birliğinin (AMJ) yayımladığı "Rakamlarla Dünya Basını" raporuna göre;

Japonlar, bin kişiye düşen 624 günlük gazeteyle dünyanın en çok gazete okuyan milleti olmayı sürdürüyor. Japonya'yı, bin kişide 580 gazeteyle Norveç, bin kişide 503 gazeteyle Finlandiya ve bin kişide 449'ar gazeteyle İsveç ve Singapur izliyor.

Günde 74 dakikayla gazete okumaya en çok zaman ayıran Türkleri, 54 dakikayla Belçikalılar, ortalama 48'er dakika ile Finler ve Çinliler izliyor.

Bu rapor nasıl yorumlanabilir diye düşündüğümde:

-       Gazetelerdeki bol resimli haberlerin görsel malzemelerinde vakit harcamak

-       Çok yavaş okumak

-       Zaman yönetiminin iyi olmaması

-       Boş zaman fazlalığı

Anlayarak Hızlı Okuma ve Anlam Çerçevesi

Konuyu çocuklarımızla ilişkilendirdiğimizde ise ‘Anlayarak Hızlı Okumanın’ faydalarını şöyle sıralayabilirim:

Kolaydan zora

İlköğretim öğrencisi olan çocuklar zaten bildikleri harfleri birleştirerek okumayı geliştiren gözün hareket kabiliyetinin artması sonucu kelime gruplarının görülmesi sağlanacaktır. Bu durum çocuklarda bildikleri bir etkinliğin genişletilerek zenginleştirilmesi ve başardım psikolojisi ile birlikte okul dışı hayatında da etkili olması sonucunu getirecektir.

Anlam bütünlüğünün fark edilmesi

Etkin okumayı öğrenerek, kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden sorularının cevaplarını okuma materyalinde en kısa sürede bularak okuma farkındalıklarının artması ile birlikte okul dışında da neden - sonuç ilişkisini daha kısa sürede bulacaklardır. Rudyard Kipling’in dediği gibi “Altı dürüst adamım var. Bildiğim her şeyi bana onlar öğretti. İsimleri: ne, neden, ne zaman, nasıl, nerede ve kim.”

Türkçe’nin yapısı ve dikkat süresi

Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için cümleyi okumaya başladığında son kelimeye gelinceye kadar geçen süre kısaltıldığında yani hızlı okunduğunda çocuğun anlaması artacaktır. Anlamasının artması ile birlikte çocuğun düşünce örgüsünde meydana gelecek yeni açılımlar etkili öğrenmesinin kapılarını aralayacaktır.

Öğrenilen becerilerin hayata uyarlanması

Çocukların geleceklerinde, gördükleri öğrenimin yanı sıra okuma becerileri ve bu becerileri gerçek yaşam koşullarına ne derece uyguladıkları da etkili olmaktadır. Hızlı okuma ve anlama tekniklerinin öğrenilmesi ile günlük yaşamda karşılaşılan karmaşık okuma materyalleri de daha kolay anlamlandırılmaktadır.

Türkiye’de eğitim kurumları arasındaki kalite farkının değişkenlik göstermesiyle aynı yaş dilimindeki öğrencilerin yaratıcı düşünceleri, görünen ve görünmeyen bağlantıların fark edilmesi, hayata bakışı, problemleri çözebilme, hedef belirleme ve ulaşma becerilerindeki artış neticesinde özellikle isimleri sürekli değişen merkezi sınavlarda da (Teog, Ygs, Lys gibi)  yüksek başarı göstereceklerdir.

Anlam çerçevesinin doğru oluşmasıyla okuma materyallerini kısa sürede kavrayacak ve kendi gelişimine faydalı olanları fark edeceklerdir.

Eğitim kısa süreli bir yatırım değildir, eğitim kıymet bilinesi türden zamana ihtiyaç hisseden, özümsemeyi, hayatına dahil etmeyi ve nihayet davranışa yansıtmayı sağlayan uzun soluklu bir yolcukluktur.

Her yolculukta olduğu gibi ilk adımla başlar…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800