Bolluk Ve Bereket Mevsimini Selamlayan İnanış: Hıdırellez!

5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede dilekler tutuluyor. Peki nedir bu Hıdırellez, ritüelleri nelerdir? Sizin için derledik...

Hıdırellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri. İnanışa göre, Hıdırellez Günü, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmakta. Hızır ve Ilyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdırellez halini almış. Hıdırellezin Islamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu söyleniyor. Bununla beraber aslında ilk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan hatta bütün Doğu Akdeniz kültürlerinde baharın gelişinin çeşitli şekilde kutlandığı görülebiliyor.

Yaygın bir inanca göre,Hızır Peygamber hayat suyu (Ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış ve zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan bir peygamber. Hikayeye göre, Hızır Peygamber zor durumda kalanların yardımına koşarak onlanların dileklerini yerine getirir. Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder. Uğradığı yerlere Bolluk, bereket, zenginlik sunar. Dertlilere derman, hastalara şifa verir. Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder. Uğur ve kısmet sembolüdür. Mucize ve keramet sahibidir.

Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır Peygamber karaların ve havanın, İlyas Peygamber ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.

 

HIDIRELLEZDE HANGİ RİTÜELLER YAPILIR?

5 Mayıs günü akşamı, gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır.

Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

Hıdrellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

Hıdrellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

Hıdrellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdrellez'in bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer.

"Hızır uğrasın!" dileği, bolluk gelmesi anlamında kullanılır.

NEDEN ATEŞTEN ATLANIR?

Hıdırellez günü yapılması gerekenlerin başında ateşten atlamak gelir. Hıdırellezin en yaygın ritüelü budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir.

 

Etiketler Bolluk bereket bayram
Yorumlar
Kalan Karakter 800