İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ve imara aykırı yapılar dahil bütün evleri kapsayan imar barışı başvurusu nasıl yapılır, imar başvurusu ne zaman bitiyor? Gelin hep birlikte imar barışıyla ilgili detaylara bakalım.

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olan yapılan binalar için çıkan yeni imar düzenlemesi başvuruları başladı. İmar affı olarak da bilinen imar barışı başta İstanbul olmak üzere birçok ili ilgilendiriyor. Yapısı bozuk binaların önüne geçmek için yapılan imar başvurusu 8 Haziran tarihinde başladı. 8 Haziran tarihinde başlayan başvuruların ne kadar devam edeceği ise merak ediliyor. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan evler için imar başvurusu 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. 

İmar Başvurusu Nasıl Yapılacak?

İmar başvurusu yapmak oldukça kolay. Öncelikle ilinizdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gitmeniz gerekiyor. Burada binanıza ait kaç daire olduğu, metrekaresi ve yüzölçümü gibi detayları aktarmanız gerekiyor. E-devlet üzerinden de imar barışı başvurusunda bulunabilirsiniz. 

Tapu Verilecek Mi? 

Herkesin aklına gelen sorulardan biri ise imar barışında tapu verilecek mi sorusu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından aktarılan bilgiye göre imar barışında tapu verilmeyecek. İmar barışı için sadece kayıt belgesi verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan tespitle birlikte binanız kayıtlı hale gelmiş olacak. Yapı kayıt belgesinde belli bir ücreti ödemeniz gerekiyor. Konutlar için maliyetinin toplamının yüzde 3'ü ticariler için %5'i kadar harç bedeli ödemeniz gerekiyor. Kat mülkiyetine geçebilmek için aynı bedel tekrarı ödenmesi gerekiyor.

Hangi Binalar İmar Barışından Faydalanacak?

İmar Barışından 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan her bina faydalanacak. Fakat bazı istisnalar bulunuyor. İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler ile başkasının taşınmazı üzerine yapılan yapılar imar barışından faydalanamaz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Kemal Adalı
İmar Barışı ile verilen tapular,Kentsel Dönüşümde neden kabul edilmiyor.?