Nasıl Findeks Raporu Alınır ve Findeks Raporu Ne İşe Yarar?

Kredi almak isteyenler açısından önem taşıyan Findeks raporu hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sıraladık.

Kredi veya kredi kartı kullanan veya kefil olan her bireyin bir kredi sicili oluşuyor. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tüm finansal geçmişin bir araya getirilmesiyle oluşan bu kredi sicilinin analizi sonucunda ise 'Kredi Notu' denilen bir finansal not ortaya çıkıyor. Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu ve Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nde tutuluyor.

Findeks Nedir?

Findeks, Türkiye’nin dokuz bankasının ( Halk Bankası,  Ziraat Bankası, Vakıf Bankası,  İş Bankası, Garanti Bankası, Şeker Bank, Deniz Bank, Ak Bank, Yapı Kredi) birleşerek kurduğu Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilen bir finansal hizmet platformu. Kişilerin finans durumunu detaylı bir şekilde gösteren Findeks’teki bilgiler, bankaların kişiye kredi verip vermeme konusundaki kararlarını etkiliyor. Kişiler de Findeks’ten risk raporu talep ederek kendi durumlarını görebiliyorlar.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Finders Risk Raporu, bankalardaki mevcut kredi ve kredi kartı, kredili mevduat hesabı, risk bakiyesi, geçmiş ve anlık ödeme performansı gibi bilgilerden oluşuyor. Kısacası, halen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredilerine ilişkin ödeme geçmişini gösteriyor. Kullanılan tüm ürünlere dair bilgiler finans kuruluşları tarafından düzenli olarak Türkiye Bankalar

Birliği (TBB) Risk Merkezi’ne iletiliyor ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek rapor haline getiriliyor.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Kişilerin kullanmış olduğu tüm banka ürünlerinin analizi sonucunda bir Findeks notu oluşuyor. 1 ile 1900 arasında puanlama aralığı olan Findeks Kredi Notu, riskli, az riskli, iyi, çok iyi olarak 4’e ayrılıyor. Bankalar, kredi notu riskli görülenlere kredi onaylamayı tercih etmiyorlar. Kredi notu 900’ün altında olanlar için kredi almak zor. Genel olarak kredi kullandırmak için 1200’ün üzerinde bir kredi notuna sahip olunması bekleniyor.

Findeks Kara Liste Ne Demek?

Aslında ‘Kara Liste’ diye bir liste yok. Kara Liste, yasal takibe düşmüş ve kredi alması imkansız olan kişiler için kullanılıyor. Borçlar ödendikten 5 yıl sonra ‘Kredi Sicili’ siliniyor.

 Findeks Kredi Notu Olmayanlar Ne Yapmalı?

Kredi kartı kullanan, daha önce herhangi bir kredi çekten, kredili mevduat hesabı olan ya da kredi kullanan birine kefil olan herkesin bir kredi notu oluyor. Bunların hiçbiri yapılmamışsa veya kredi sicili silinmişse kredi notu 0 görünüyor. Bu durum, kredi başvurularının onaylanmasının önünde bir engel oluşturuyor. Kredi notu oluşturmak için düşük limitli bir kredi kartı alıp düzenli ödeme yapmak en kolay çare olarak görülüyor.

Findeks Raporu Nereden Alınır?

www.findeks.com adresinden üye olarak Findeks Raporu talep edilebiliyor. Ayrıca, bankalardan da isteyebiliyorsunuz.

Findeks Raporunu Öğrenmek Ne İşe Yarar?

Kredi Başvurusunda bulunmadan .önce finansal durumunuzu öğrenmek,  onaylanmayacak bir başvuru yapmanızı engelliyor. Onaylanmayan başvurular kredi notunuzun düşmesine neden olduğu için kredi notunuzu bilir ve eğer riskli konumda iseniz notunuzu yükseltip başvurursanız, avantaj sağlarsınız.  Ayrıca, finansal durumunuzu bilirseniz, paranızı daha kolay yönetebilirsiniz.

Kredi kullanmakla ilgili tüm sorularınızı SORU-CEVAP kısmımızdan bize sorabilirsiniz. Para Durumu, size ardımcı olmak adına en kısa sürede sorularınızı cevaplayacaktır. Unutmayın; parasını yöneten, hayatını yönetir!

Yorumlar
Kalan Karakter 800
emre han musul
risk raporu aylıkmı degişiyor yıllıkmı bır aydır risk raporu alıyorum hep aynı rapor geliyor sebebi nedır