Limitin Kadar Zengin Değilsin

Bana gelen soruların birçoğu kredi kartıyla ilgili. Okuyucularım “Ne yapacağımı bilemiyorum” diyerek çare yollarını arıyor. Gelin bu kart olayının ana sebeplerinden birini çözelim: LİMİT.

NEDİR?

Limit, kredi kart(lar)ınızla bir ayda yapabileceğiniz ödemeler için size tahsis edilen toplam miktar demek.

NE DEĞİLDİR?

Maaşınız 3 bin lirayken kredi kartı limitiniz 15 bin liraysa kendinizi o paranın sahibi gibi hissedebilirsiniz. Limitiniz kadar zengin hissedip harcamalarınızda coşmayın. Kredi kartı limitiniz ile aylık geliriniz arasında dağlar varsa, bu açığı kapatmayı düşünün.

ÇÖZÜM

Limit ne kadar yüksek olursa harcama rahatlığınız da o kadar çok olacak. Kredi kartı harcamanızı disiplin altına almak istiyorsanız ona göre bir limit belirleyin.

REÇETE

Otomatik ödemeler, sigorta taksitleri, elektrik faturası derken, kart ödemeleri ekonomistlerin bile kafasını karıştırıyor… Sabit ödemeleri ve geçen aylardan devam eden taksitleri tek tek yazın. Ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini not edin. ÖRNEK: Bir sonraki ay için kredi kartımla yeni harcama yapmasam dahi; 63 lira cep telefonuna, 47 lira internete, çocuğun bilgisayar taksitine 370 lira, bireysel emeklilik için 200 lira, toplam 680 lira ödeme gelecek. Elinize kartınızı alıp kasaya uzatmadan önce, yapacağınız alışverişlerin bunun üzerine ekleneceğini unutmayın.

MAKSİMUM TOPLAM LİMİT MAAŞINIZIN 4 KATI

■ Tüm kartlarınızın toplam limiti 1. yıl için aylık gelirinizin iki katını, sonraki yıllar için dört katını geçemiyor. (Her yıl maaşınıza alacağınız artışla birlikte limitinizin de artabileceğini göz önünde bulundurun.)

■ Banka, limitinizi değerlendirirken, gelirinize, kredi notunuza, borçlarınız toplamına ve genel anlamda başka önemli konulara da bakarak karar veriyor… Bunlara göre limitinizde değişiklik yapılabiliyor.

■ Kredi kartı limiti sadece gelir ile değil, kredi notunuzla da doğrudan ilişkili. Kredi notu yüksek olan bir çalışan, ekstresinin tamamını düzenli olarak öderse kredi kartının limiti birkaç ay sonra artırılabiliyor.

SİZDEN GELEN...

Geçen haftaki POSTA yazımdan sonra gelen ve beni çok duygulandıran bir mesajı sizlerle paylaşmak isterim. Sürdürülebilirlik için, çocuklarımızın eğitimi şart, tasarruf ise refahın aşısı…

"Özlem Hanım yazınızı okurken aklıma birden bire 23 Nisan ve çocuklar geldi. 23 Nisan kutlamalı birer kumbara yaptırıp 600 bin nüfusu olan şehre, 600 çocuğumuza içine 1 TL koyarak tasarrufa ilgi, algı oluşturmaya genç fidanlardan başlıyoruz. Çocuklar tasarruf yapmayı öğrensin, kaynak yaratmayı düşlesin, isteklerini anlık hevesle değil, ihtiyaç duydukları zamanda alabilecek birikimlerini kendileri oluştursun istiyorum. Çocuklarımızı bu günlerde daha çok ihtiyaç duyduğumuz “TASARRUF” kültürümüzle tanıştırmak istiyorum. Küçük dokunuşlarla bu ülkede çok şeyler yapılabilir. Bize bu ilhamı verdiğiniz için teşekkür ediyorum."

DİKKAT!

LİMİTİNİZ ÜSTÜNDEKİ HARCAMALARINIZ İÇİN KREDİ KARTINIZ ‘EKSTRA LİMİT’ AŞIMINA AÇIK MI? AÇIKSA BEDELİ (FAİZ) NEDİR, BANKANIZLA KONUŞUN, ÖĞRENİN.

İYİ GÜNDE KÖTÜ GÜNDE

SORU: Eşim benden habersiz ihtiyaç kredisi kullanmış, şimdi ödeyemiyor. Bu durumda ben ne yapmalıyım? ● Gülay

CEVAP:

● Sana eşinin kredi borcundan dolayı hukuksal işlem yapılamaz ancak kredi notun düşer.

● Evli olduğunuz için beraber yaşadığınız ev sizinse eve ve eşyalara haciz gelebilir. Banka ihtarname gönderdiyse yasal süreç başlamış demektir.

● Bir avukat ile görüşün. Planlama yapın.

● Eşine kızma, onu suçlama. İyi günde olduğu gibi, kötü günde de destek ol.

● Borcu ödeyemiyorsanız zor kararı verin. Bir şeyleri satabilir veya bir süre için yaşam standardınızı değiştirebilirsiniz.

● Soruna değil, çözüme odaklanın.

● Bu geçici bir dönem olduğunu unutmayın.
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800