Başarılı bir girişimci nasıl olunur?

Yeni nesil, anne ve babalarına bakıp, kendilerini onlar gibi iş hayatında sabah saat 09.00 akşam 18.00 sarmalı içinde konumlamak istemiyor. Bu sebeple girişimci olmak isteyen genç sayısı fazla. Peki başarılı bir girişimci nasıl olunur?

Güncelleme:

Kısa zamanda kendi şirketlerini kurup CEO unvanlı kartvizitleri ile iş ve sosyal hayat içinde yer almanın hayallerini kuruyorlar. Ne yazık ki girişimci olup kendi işini kurmak dışarıdan özgürlük ve sabah istediğim saatte kalkar istediğim zaman çalışırım gibi gözüküyor olsa da işin aslı hiç de öyle değil.

Herhangi bir girişimin başarıya ulaşması için girişimcinin çok ciddi bir bedel ödemesi gerekiyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalar başarı için zekadan daha önemli olanın istikrarla çalışmak olduğunu ortaya koyuyor.

Bu nedenle özgürlük beklentisi ile yola çıkan bir girişimci sabah erken kalkıp geç saatlere kadar çalışmak durumunda kalıp iş ve özel hayatı birbirine girince sudan çıkmış balığa dönüp işin aslının beklediği gibi olmadığını geç de olsa anlamış oluyor. Bütün bu olağanüstü çabaya rağmen vergi, muhtasar ve KDV gibi ödemeler geldiğinde nakit akışında sıkıntı yaşamaya başlayan ve beklediği satışları yapamayan, yapsa bile tahsilatında sıkıntı yaşayan girişimci genelde kısa zaman sonra pembe hayallerin gerçekleşmeyeceğine kanaat getirip pes ediyor. İş hayatına ilk defa adım atan girişimcilerin malesef  % 90’ının hikayesi aşağı yukarı bu şekilde cereyan ediyor.

Azimli ve kararlı olun

Girişimci olmayı kafanıza koyduysanız beklentilerinizin size altın tepside sunulmayacağını bilin. Beklentiniz olan özgürlük, statü ve gelir seviyesi için karşılık ödemeniz gerektiğini bilin. Özellikle ilk yıllarda ay sonunda cebinize ne gireceğini bilmeden profesyonel olarak çalışan kişilerden çok daha fazla çalışmak zorunda kalacaksınız. Yapılan bir araştırma özellikle yeni açılan şirketlerin kapanmasının en başta gelen nedeninin şirket ortaklarının vazgeçmeleri olduğunu göstermektedir.

Walt Disney’in şirketini kurmadan önce 300’den fazla banka tarafından red edildiği söylenir. Eğer girişimci olmayı ciddi ciddi düşünüyorsanız arka arkaya hepsinde red edilmek sureti ile kaç bankanın kapısını çalabileceğinizi hayal edin. Eğer ilk bir kaç denemede vazgeçeceğinizi düşünüyorsanız bu iş size göre olmayabilir. Yakın zamanda yaptığım bir görüşmede başarılı bir girişimci iş fikrini satmak için 100’den fazla sunum yapmak durumunda kaldığını ve her birinden başı öne eğik ayrıldığını ancak 113. görüşmede kendisine onay verildiğini ifade etti.

Şu an son derece başarılı bir işi yöneten bu kişi eğer 112. görüşmede vazgeçmiş olsaydı şu an başka bir yerdeydi. Girişimcinin psikolojik sermayesinin yüksek olması gerekir ki çabuk yılmasın. Bir başka gözlemim de girişimcilerin başta hayat arkadaşları olmak üzere yakın çevrelerinden aldıkları veya alamadıkları desteğin de özellikle işin başlangıç aşamasındaki kararlılık açısından çok belirleyici olduğudur.

İş ve yönetim yetkinliklerine sahip olun

Çıraklığını bilmediğiniz bir işin ustalığını yapamazsınız. Tabiatıyla yaptığınız işi de iyi bilmek durumundasınız. Ne yapacak olursanız olun işinizi sevmeniz ve yapmaktan zevk almanız da gerekir. Yanı sıra yapacağınız işten para kazanacağınızı da görüyor olmalısınız. Bunun için ayağı yere basan bir fizibilite çalışmanız olmalıdır. Biz yola çıkalım istimi arkadan gelsin bir yönetim felsefesi değildir ancak Türkiye’de bu mantalite ile çok karşılaşılır. İyi ve karlı bir iş kurmak istiyorsanız uzmanlık gerektiren ve özellik arz eden bir ürün ya da hizmeti katma değerli şekilde satacaksınız ya da herkesin sunduğu bir ürünü farklı şekilde sunacaksınız. Diğer bir yöntem de büyük hacimler kuralıdır ki bu sayede herkesten daha ucuza mal edip, büyük hacimlerde satış yapıp sürümden kazanarak da para kazanabilirsiniz. 

Nakit akışınızı doğru yönetin

Neredeyse her yeni kurulan işletme büyük hayaller ile başlar. Özellikle de satış ve gelir projeksiyonlarında olmadık varsayımlar yapılır. Girişimcinin hedefi para kazanmaktır ve büyük hayalleri olması da kötü bir şey değildir. Bununla beraber ayaklarının da yere basması gerekir. Kendisinden iş hayatı ile ilgili çok şey öğrendiğim değerli bir büyüğüm ‘Hesabınızı denizdeki değil tavadaki balığa göre yapın’ demişti.

Girişimci de ne kadar büyük hayalleri de olsa kötü gün senaryosu yapmalıdır. Özellikle işe başladığı bir kaç yıl hemen hiç para kazanmayabileceğinin ve cepten yemek zorunda kalabileceğini farkında olmalıdır. Kendini kötü durumlara hazırlamayan girişimci çok çabuk pes etmek zorunda kalır. Proje finansmanı konusunda yapılan bir araştırmada projeleri başarısızlığa sürükleyen iki önemli nedenden birinin satış ve gelir projeksiyonlarında sapma olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan girişimcilerin hem A hem de B planı olmalıdır.

Karakter, iletişim ve satış becerileri

Karakter, becerilerden daha önemlidir. İnsanlar sizi sevmez ve hele de güvenmez ise sizle çalışmak istemezler. Rahat iletişim kurabilmek ve bunu dozunda yapabilmek ayrı bir maharettir ki girişimcinin başarı şansını yükseltir. Müşterilere değer sunarak, katkı sağlayarak ve nihayetinde müşteriye benim bu ürüne ihtiyacım var dedirterek satış yapabilme kabiliyeti de çok önemlidir.

Odağınızı kaybetmeyin

İşletmelerin özellikle başlangıç aşamalarında başarı hızla gelmiyorsa hızla para kazanma telaşı sizi hedeflerinizden uzaklaştırıyor ve alakasız başka konulara yöneltiyor olabilir. Odağınızdan kaymak bir yelkenlinin rüzgarın estiği yöne doğru rotasını her daim çevirmesi anlamına gelir ki bu yaklaşım sizi gitmek istediğiniz limana ulaştırmaz. Değişen koşullara paralel olarak belli aralıklarla rotanızda ayarlamalar yapmanız sağlıklı bir durum olsa da attığınız adımların her daim size hedeflerinize yaklaştırıyor olması gerekir. 

Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Mining hakkında bilmeniz gerekenlerBitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Mining hakkında bilmeniz gerekenlerBitcoin Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır? ve benzeri tüm sorulara makalemiz içerisinde yanıt verdik. Blockchain teknolojisini ve kripto madenciliğini çok detaylı bir şekilde ele aldık. Tüm detaylar içeriğimizde...

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800