Maaşı Kredi Kartına Yatır, Kredi Kartından Harca Döngüsü Nasıl Sonlandırılır?

Kredi kartı artık hayatın her alanında. Ödemeleri kolaylaştırıyor, hız katıyor. Fakat kredi kartını kullanmanın da belli püf noktaları var. Kredi kartı kullanıp fazla faiz ödememek için bunları yapın.

Geçtiğimiz günlerde yurt dışında bir araştırma açıklandı. Kredi kartı borcunun tamamını ödemeyenlerin ortalamasını yayınladılar. Biz de BKM’den Türkiye için rakamları istedik. Risk Merkezi verilerine göre Türkiye’de kredi kartı sahipliği oranı %42. BKM’nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre ise kredi kartı ekstresinin tamamını ödemeyenlerin oranı %43. Buna göre Türkiye’de yetişkin nüfusun %18’i kredi kartlarına faiz ödüyor

Yani kredi kartı kullanıcıları içerisinde  %43'lük bir kısım kredi kartı ekstresinin tamamını ödemiyor ya da ödeyemiyor.  Ve bu sebeple kart borcuna faiz işliyor. Kart borcundan dolayı faizle karşılaşmamak için ilk yapmanız gereken şey: Ödeyebildiğiniz kadar harcamak. Kredi kartının sınırsız bir kredi değil aksine sınırları olan bir ödeme aracı olduğunu unutmayın. Aylık ekstreyi rahatlıkla ödeyebileceğiniz düzeylerde tutmaya çalışın.

Günlük hayatta tüm parasını tüketip sonrasında kredi kartıyla hayatına devam eden çok sayıda kişiye denk gelmişsinizdir. Sonraki ay da maaş ile ilk olarak kredi kartı borcu ödeniyor, açılan limitle de harcama yapmaya devam ediliyor. Bu tam anlamıyla sonu olmayan bir döngü. Bu döngüye girdiğinizde de her ay borcunuz için faiz veriyorsunuz.

Maaşı Kredi Kartına Yatır, Kredi Kartından Harca Döngüsü Nasıl Sonlandırılır?  resim: 0

Peki bu döngüye son vermenin bir yolu yok mu? Var.

Hem de birden fazla.

1-   Maaşı aldığınızda kredi kartını borcunuzun tamamını ödeyin, faiz ödemeyin. Bu aşamadan sonra tekrar büyük bir borca girmemek için kredi kartı ile yaptığınız harcamaları kısmanız ve ihtiyaç olmayan şeyleri almamanız gerekiyor. Yapılması gereken bir fedakarlık vardı ve cebinizdeki parayı kredi kartına yatırarak siz bu fedakarlığı yaptınız. Bu fedakarlık boşa gitmesin istiyorsanız alacağınız her şeyi istek mi, ihtiyaç mı diye sorgulayın. Unutmayın, eğer önümüzdeki ay da bu kadar yüksek bir ekstre gelmemeli.

2-  Kredi kartı ekstresinin tamamını ödeyemeseniz de kredi kartı ekstre borcunuzun asgari tutarından fazlasını ödeyin. Sonra da kredi kartı ile yaptığınız harcamaları düzene sokun. Bir sonraki ay bundan daha az bir ekstre gelecektir. Yine ekstredeki asgari borçtan fazlasını ödeyin. Bu şekilde devam ederek borçlarınızı eritebilirsiniz.

3-  İhtiyaç olmayan yüksek harcamalardan uzak durun. Kısa ve öz bir ipucu. Alışveriş anında kredi kartı ekstresini ödeyenin yine siz olduğunuz gerçeğini unutmayın ve yüksek maliyetli harcamalardan uzak durun. Bu doğal olarak kredi kartı ekstrenizdeki rakama da yansıyacaktır.

4-  Taksitli alışveriş çoğu ülkenin kültüründe yok ama Türkiye’de oldukça yaygın. 1000 liraya alacağınız eşyayı ayda 200 liraya 5 ayda almak büyük rahatlık. Bunu dezavantaja dönüştürmemek için aldığınız ürünlerin taksitlerini kontrol edin. Bir aya 2-3 taksitle kendinizi sınırlandırmaya çalışın. Örneğin bilgisayarın taksiti, buzdolabı taksiti vb taksitler aynı ayda çok birikmesin. Böylece ekstrenizdeki rakam da büyümez ve ödemeniz kolaylaşır. 

Maaşı Kredi Kartına Yatır, Kredi Kartından Harca Döngüsü Nasıl Sonlandırılır?  resim: 1

Kredi kartı harcamalarından vazgeçmek şart mı?

Hayır, kredi kartı harcamalarınızı durdurmanıza gerek yok. Aksine kredi kartı en güvenilir ve en kolay ödeme aracı.  Ayrıca kredi kartlarının ödül puan, taksit ve indirim gibi avantajları da var. Yani kredi kartlarını doğru kullanırsanız, hayatınızı kolaylaştırırsınız. 

Burada dikkat edilmesi gereken şey; sizin zaaflarınız. Harcamalarınızı ihtiyaçlarınıza yönlendirirseniz ve tasarrufa önem verirseniz, kredi kartı ile muhteşem bir ilişkiniz olabilir ;)

Yorumlar
Kalan Karakter 800