Kredi Başvurusu Yapılan Miktarı Neye Göre Belirlemeliyiz?

Etrafımız da sürekli kredi kampanyaları uçuşup duruyor. Nerdeyse kredi kullanmaya zorluyorlar. Telefon mesajları, mailler, reklamlar… Gerçekten ihtiyaç olmadan ihtiyaç kredisi almayın.

Adı üstünde ‘ihtiyaç’ kredisi! Sizin krediye ihtiyacınız var mı, yok mu? Bunu düşünerek karar verin. Kredi kullanırken bunun bir masrafı ve faizi olduğunu unutmayın.

Ne kadar kredi almak istiyorsunuz? Alacağınız krediyi nasıl ödeyeceksiniz? Bunları planlayın. Aylık ödemeleriniz para durumunuzu zorlamamalı. Mesela ayda 2000 lira kazanıyorsanız aylık ödemeleriniz 500 lirayı geçmemeli. Dörtte bir borç/gelir oranı ihtiyaç kredilerinde ideal orandır. (Ev krediniz varsa bu oran yüzde 40’a kadar yükselebilir.) Ödeme gücünüzü kredi kullanmadan önce mutlaka belirleyin. Maaşınızın yarısını veya daha fazlasını kredi ödemesine ayırırım diye düşünmek pek gerçekçi olmaz. Kredi başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız, tüm incelikler için bu yazımızı incelemeyi unutmayın.

İyi Borç Kötü Borç

Kredi, bir parayı ödünç alarak kullanmak ve bunun karşılığında bir bedel ödemektir. Borç yaparken iyi borç kötü borç ayırımını yapmak gerekir. Yani borçlanma sebebinizi analiz etmeli ve borçlanmadan önce borç ödeme planınızı yapmalısınız. Önünüzde sizi bekleyen büyük harcamaları belirleyin. Bu kredi ödemelerinizi aksatmadan yapmanızı sağlayacaktır.

Kredinin Maliyeti

Kredi kullanmadan önce maliyetini iyi hesaplamalısınız. Borçlanma maliyetini hesaplamak için, elinize geçecek net tutarla, karşılığında ödeyeceğiniz faiz ve vergileri karşılaştırın.


Kredi, elimizdeki parayla yapamayacağımız büyük harcamalarla karşılaştığımızda kullanılırız. Bu harcama zorunlu olduğu gibi lüks de olabilir. Kredi kullanmak için uygun tutar, bütçemiz dahilinde ödeyebileceğimiz tutar olmalı. Kredi ödeme vadesini kısa tutarak maliyeti azaltıp ödeme gücümüzün üstünde aylık kredi ödeme tutarı belirlemek finansal huzurumuzu kaçırabilir. Ya da günlük hayatımızda rahat etmek için vadeyi mümkün olduğunca uzun tutup kredi maliyetini arttırmamalıyız.

Kredi Miktarı Belirleme

Uygun kredi tutarı, mümkün olan en kısa vadede düzenli gelirlerle ödeyebileceğimiz tutardır.

Kredi birikimlerden farklı olarak “kazanmadan kullandığımız” paradır. Başkalarıyla yaptığımız bir alışveriştir ve bizi yükümlülük altına sokar.

Kredi başvurusu yaparken aylık ödemeleri neye göre belirlemeli?

Kredi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi çekmek için aklınızda bir rakam belirlendi ve bu rakam da ihtiyacınız için yeterli diyelim. Sırada kredi vadesini seçme kısmı var. Kredi vadesi borcu öderken gecikmeye düşüp düşmemenizde önemli rol oynuyor. Eğer aylık ödeme gücünüzü zorlamayacak bir vade ve miktar seçerseniz, borcunuzu düzenli olarak ödeyebilir ve sıkıntı yaşamazsınız. Bu da sizin kredi notunuzun artmasını ve bundan sonraki kredileri rahat almanızı sağlar. 

Ayrıca düzenli olarak borcunuzu ödeyebilmek psikolojik olarak da sizi rahatlatacak ve yeni işler girişimler için motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacaktır.

Kredi vadesini de bütçenize uygun seçtiyseniz; karşılaştırma adımlarına geçebiliriz. Kredi faiz oranları, kredi dosya masrafı, sigorta ve vergiler de dahil olmak üzere diğer etkenleri kontrol etmelisiniz.

Kredinizi hesaplama, kredi karşılaştırma ya da kredi ödemeleriyle ilgili öğrenmek istediğiniz her şey için bize danışabilirsiniz.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800