Baba - Çocuk ilişkisini geliştirmeye yönelik ipuçları

Babaların çocuklarla harcadığı vaktin artması çocukları nasıl etkiledi?

Bundan yalnızca 30-40 sene önce ikincil, yedek, uzaktan seven, mesafeli, çocuk gelişiminde çok da kritik bir önemi olmayan diye algılanan babalık rolü günümüzde büyük bir değişime uğradı. Çalışan kadın sayısının artması, kadınların doğumdan sonra hızla işe dönmesi, çekirdek aile sayısının yükselmesi, boşanma oranlarının artması, babaların çocuklarının gelişimindeki rolünü yeniden yapılandırdı.

Bugün babalar, çok daha fazla çocuklarının hayatında yer alıyor ve çocuklarının gelişimine tanıklık ediyorlar. Bu tanıklığın, çocuklarının hayatında nasıl olumlu bir değişime neden olduğunu yapılan bilimsel araştırmalar da açıkça ortaya koyuyor;

·            Bebeklerin bakımına her iki ebeveynin de dahil olduğu durumlarda bebekler, doğdukları günden itibaren hem anneleri hem de babalarıyla aynı anda duygusal bir bağ kurabiliyor.

·            Babalarıyla, güvenli bir bağ kuran bebeklerin, duygusal ve zihinsel gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği görülüyor.

·            Babaların çocuklarının gelişimine katkısı ve ilgisi arttıkça, çocukların daha sosyal ve özgüveninin yüksek olduğu, problem çözme ve davranışlarını kontrol edebilme becerisinin arttığı görülüyor.

·            Babalarıyla olumlu ilişkileri olan çocukların, okulda daha az davranış problemi yaşadığı ve ergenlik döneminde riskli davranışlara yönelme, zararlı madde kullanma olasılığının düştüğü görülüyor.

Peki, sonuçlar bu kadar açıkken, babalar olarak çocuklarınızla ilişkinizi nasıl daha da olumlu yönde geliştirebilirsiniz? İşte, çocuklarınızla ilişkilerinizi güçlendirebilmek için yararlanabileceğiniz ipuçları;

3 8

 “20 yıl sonra çocuğunuza nasıl bir baban var diye sorsalar, bu soruyu nasıl cevaplandırmasını istersiniz?  Ne söylemesini ya da söylememesini istersiniz?” Bu soruları kendi kendinize bugünden sormanız, baba olarak çocuğunuzun hayatındaki yerinizi ve fonksiyonunuzu netleştirmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda çocuğunuzla ilgili önemli kararlar alırken size rehberlik edebilir.

4 8

Babanızı çocuğunuzu yetiştirirken farkında olarak veya olmayarak bir rol model olarak alıyor olabilirsiniz. Bu sebeple kendi babanızla ilişkinizi sorgulamanız ve anlamaya çalışmanız çok önemlidir. Lütfen düşünün; “Babanızla kurduğunuz ilişkilerin olumlu taraflarını çocuğunuzla ilişkinize nasıl yansıtacaksınız?” ya da “Babanızla ilişkinizin varsa olumsuz yönlerinin çocuğunuzla ilişkinize yansımasını nasıl önleyeceksiniz?”

5 8

Çocuğunuzla baş başa zaman geçireceğiniz, düzenli bir baba-çocuk rutini oluşturun (Örn: haftada 1 kere). Bu rutin, sizin günlük hayatta çocuğunuzla geçirdiğiniz zamandan bağımsız olarak tekrarlansın. Birlikte yapmaktan keyif alacağınız bir aktivite belirleyin. Ne yaptığınız değil, bu aktiviteyi baş başa, düzenli olarak ve gerçekten isteyerek yapmanız önemlidir. Çocuğunuzla geçirdiğiniz her anda, ona sevginizi, ilginizi sözlü ve sözsüz olarak gösterin.

6 8

Büyürken ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabileceği bir ortam yaratın, okuluyla ilgili süreçlerini takip edin, destek gerektiğinde yanında olun. Onun için önemli olan anları kaçırmayın. Çocuğunuzun bakımında ve ev işlerinde eşinizle sorumluluk paylaşımı yapın. Çocuğunuzun gelişiminde eşinizle bir takım olarak hareket edin.

7 8

Çocuğunuzun ilgi alanlarını, heyecanlarını, hayallerini öğrenin ve bunları takip edin. “Çocuğunuzun bakışları ne anlama geliyor? Arkadaşları kim? Onu strese sokan unsurlar ne? Onu ne mutlu ediyor” gibi konularda bilgi sahibi olduğunuzu çocuğunuzun fark etmesi, “ben değerliyim” duygusunu hissetmesine yardımcı olabilir.

8 8

Çocuğunuzun sizi tanımasına fırsat yaratın. “Çocuğunuzun yaşındayken siz nasıl bir çocuktunuz? Küçüklük hayalleriniz nelerdi? En sevdiğiniz oyuncağınız hangisiydi, neden o oyuncağı seviyordunuz? Büyürken yaptığınız hatalar oldu mu?” gibi konuları hikayeleştirip ona anlatın. Bu hikayeler, hem sizi daha iyi tanımasına ve aile geçmişini öğrenmesine hem de beraber keyifli bir sohbet anı paylaşmanıza yardımcı olabilir.

Deniz Bayel'i Instagram'dan takip etmek için tıklayın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800