Dijital Zeka (DQ) Nedir?

4. Endüstri Devrimi yani Endüstri 4.0; çağdaş otomasyon sistemi, veri alışverişi ve üretim teknolojilerini içeren ve makinelerin birbirleriyle haberleşerek otomasyonu internet üzerinden sağlayacağı hem siber yani sanal gerçeklik hem de fiziksel sistemlerden oluşan bir sanayi devrimidir.

Yaşamımıza hızla giren bu yepyeni terimlerin ve düşünce sistemlerinin de öncüsü aslında. Bunlardan bir tanesi de ‘Dijital Zeka’ Bir diğeri benim de çalışma alanımda olan ‘Dijital Okur-yazarlık’

Bu kapsamda yeni yeni ülkemizde de etkinlikler yapılmaya başlandı. Geçen gün Tink Koleji’nin (Teknoloji ve İnsan Koleji) düzenlemiş olduğu ‘Dijital Zeka Konferansı’nda dijital zeka (DQ) ve dijital okuryazarlığın hayatı hangi yönde etkileyeceği ve bugünün öğrencilerini geleceğin iş dünyasında neler beklediği de tartışıldı.

Öncelikle DQ Nedir?

Dijital Zeka; Dijital yaşam için gerekli olan bilgi, beceri ve yeteneklerin birleşimi olarak açıklanıyor. Zeka kavramı 1900’lerde öncelikle IQ (intelligence quotient) olarak ortaya çıktı. Sonrasında EQ (Emotional Quotient yani duygusal zeka) sosyal hayatta ve iş hayatında başarılı olmak için çok önemli olduğu konuşuldu ve şimdi de DQ yani dijital zeka. Artık dijitalleşme hayatın her alanında ve bu dijital veriler hepimiz hakkında bilgiler içeriyor. İşe alımlarda bile kişilerin sosyal medya hesaplarına bakarak karakterlerinin, eğilimlerinin ne olduğu ve işe uygunluğunun dijital olarak değerlendirildiği bir süreçte bulunuyoruz.

Teknoloji Girişimciği

Türkiye’nin ilk Dijital Zeka (DQ) etkinliğini düzenleyen Tink Kurucusu ve CEO’su Zeynep Dereli, DQ (dijital zeka) kavramını içselleştirerek okullarda teknoloji girişimciliği ruhunun nasıl geliştirilebileceğini paylaştı. Dereli “Teknolojinin doğal bir araç gibi kullanılabilmesi ve girişimciliğin gündelik bir tavır olarak yerleşmesinin önem taşıdığından bahsetti. Bu anlamda kendi yetiştirdikleri öğrencilerden 2023 yılına kadar üç unicorn şirket yani bir milyar dolarlık girişim üretme hedefine ulaşmaları beklentisinde olduklarını belirtti.

Dijital Üçgene Dikkat

Yine Konferansta TTGV Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Ventures İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav’da yeni neslin dijital, internet ve sürdürülebilirlik üçgenlerine göre hayatlarına yön vermeleri gerektiğini vurguladı. Bu dijital üçgende ileri malzeme (akıllı malzemeler), enerji verimliliği ve paylaşım ekonomisinin olması gerektiğinden bahsetti. Son dönemde ülkemizde Hande Çilingir, Neslihan Yüca ve Duygu Yılmaz gibi genç insanların kazandığı başarılardan da bahseden Ultav, bu örnek başarıların artarak devam edeceğine inandığını söyledi. Geçmişte inovasyonun yeni fikirlerin parayla en hızlı şekilde buluşması olduğunu oysa şimdi yeni fikirlerin gerçek dünya problemleri ile en çok ve en hızlı şekilde denenebilir olmasına inovasyon dendiğinin de altını çizdi.

Zaman artık dijital akıyor, hayat dijital yaşanıyor!

Dijital Zeka Konferansı’nda panellerde düzenlendi. Konferansın kapanış konuşmasını ise Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptı. Bilecik konuşmasında; 4’üncü Sanayi Devrimi’yle birlikte bireyler, kurumlar ve hatta ülkeler için hayatta kalmanın kuralları değişti. Bence bunun adı ‘Sanayi 4.0’ değil, ‘Dünya 4.0’. Yapılacak tek şey, bu devrime karşı çıkmadan, onun istediği gibi hayatımızın yazılımını güncellemek. Zaman artık dijital akıyor, hayat dijital yaşanıyor. Çocuklarımızın başarı kriteri olarak, zekanın seviyesini tartışırken seneler boyunca IQ’yu konuştuk. 90’lı yıllarda ise hem iş hayatında, hem sosyal hayatta EQ, yani duygusal zeka kavramı hayatımıza girdi. EQ, kişinin IQ’sundan farklı olarak, sosyal boyutlarda ne kadar yetkin olduğuna işaret ediyordu. ‘IQ sizi okuldan mezun eder, EQ ise hayattan!’ deniyordu. IQ ve EQ ile birlikte, yakın gelecekte üzerine daha fazla konuşacağımız bir diğer zeka türünün ise DQ, yani dijital zeka olacağı netleşti." dedi. 

Ülkemizde alanında önemli çalışmalara imza atan kişilerin dijitalleşmeye olan yakın ilgisi çok sevindiriciydi. Gelecek teknolojik gelişimleri yakından takip eden dijital okuryazarlığı gelişmiş olan insanları, inovatif düşünen insanları öne çıkarıyor. Tam bir değişim dönüşüm zamanındayız. Kendi geleceğiniz ile ilgili hayalleriniz, planlarınız, hedeflerinizde dijitalleşme mutlaka yerini almalı.

Öznur Karaeloğlu

Hızlı ve Anlamlı Okuma Uzmanı

Bu köşede bilgi almak istediğiniz konular ve önerileriniz için:

E-mail: [email protected]

instagram.com/oznurkaraeloglu

Yorumlar
Kalan Karakter 800