Devlet Tahvilleri ve Hazine Bonoları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatırım araçlarını tanıttığımız bu yazımızda devlet tahvili ve hazine bonosu arasındaki fark ve yatırım aracı olarak güvenilir olup olmadıkları gibi konuları inceleyeceğiz.

Devletin bütçe açıklarının finansmanı amacıyla çıkarmış olduğu borçlanma senetleri Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) olarak adlandırılmaktadır. DİBS kavramı, T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir.

Devlet İç Borçlanma Senetlerinden, vadesi 1 yıldan uzun olanlar “Devlet Tahvili”, vadesi 1 yıldan kısa olanlar “Hazine Bonosu” olarak adlandırılır. Aralarındaki temel fark süreleridir.

Devlet, tahvil ve bono ihraç edip sattığı zaman yatırımcıdan borç istemiş olur ve bu durumda  borçlu olan devlettir, alacaklı olan yatırımcıdır. Bu yüzden devlet tahvilleri ve hazine bonoları için risksiz ve güvenli yatırım aracı denilebilir.

Sabit getirili menkul kıymet grubuna giren devlet tahvilleri ve hazine bonolarını  vade sonuna kadar elde tutmanız durumunda zarar etme riskiniz yoktur.  Belirli bir getiriyi garanti ettiğinden yatırımcının vade sonunda elde edeceği getiri  de vade başlangıcında bilinmektedir . 

Yatırım amaçlı almış olduğunuz tahvil ve bonoları vade sonuna kadar elde tutma zorunluluğunuz yoktur ve istediğiniz zaman ikinci el piyasada satarak paraya çevirebilirsiniz. Ancak, almış olduğunuz tahvil ya da bonoyu  vadesinden önce ikinci el piyasada ara dönemde satmak isterseniz, fiyat trendine bağlı olarak zarar riskiniz oluşabilir.

İlk ihraçta birinci el piyasadan alım yapabileceğiniz gibi ikinci el piyasadan yatırım kuruluşları vasıtasıyla alım satım yapmak da mümkündür.

Devlet Tahvilleri

Devlet tahvilleri orta ve uzun vadeli (1 ila 10 yıl arası) yatırım araçlarıdır ve iskontolu ya da kupon ödemeli olarak ihraç edilebilirler.

İskontolu tahviller, vade sonunda elde edeceğiniz ana paranın altında bir fiyatla satılır ve alımda ödediğiniz para ile vade sonunda elde edilecek para arasındaki fark sizin kazancınız olur. Örneğin; 70 TL birim fiyat ödeyerek aldığınız her birim tahvile vade sonunda 100 TL alırsınız ve aradaki 30 TL fark sizin kazancınız olur.(Vergiler ve kesintiler yok sayılarak)

Kuponlu tahviller, vadesi gelene kadar yatırımcısına belirli dönemlerde nakit girdisi sağlayan senetler olarak ifade edilebilir. Kupon tarihlerinde ara ödemeleri vardır.

Kuponlu tahviller, sabit ya da değişken faizli olabilir.

Sabit faizli tahviller, ara dönem kupon faiz oranları önceden sabitlenmiş, belirlenmiş olan  tahvillerdir.

Değişken faizli tahvillerde, kupon faiz oranları önceden belirlenmiş olmadığı için, tahvilin ihraç ve vade tarihi arasındaki dönemde faiz oranında oluşabilecek faiz değişimleri getiriyi etkiler. 

Önümüzdeki haftalarda yatırım araçlarını tanımaya devam edeceğiz.

Sevgi ve selamlarla sağlıklı ve bol kazançlı günler diliyorum.

Nursen SİPAHİ

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ülfet Avcı Ankaralı
Çok yararlı bilgiler için çok teşekkürler.Para durmları ile ilgili bilgilerim oldukça zayıf ve bu sayede müthiş bilgilere kavuşmuş oluyorum. Çok teşekkürler.