Siz paranın efendisi olun!

Finansal açıdan yarınınız bugünden çok daha iyi olsun istiyorsanız gelin hemen başlayarak; her yıl rutin olarak yapmanız gerekenler için bir liste hazırlayalım. Paranın efendisi olma yöntemleri...

1 8

Aylık finansal hedeflerinizi listeleyin. Örnek; kredi kartı borcunu kapatmak, gelirin %10’unu biriktirmek, tatilde x lira harcamak... gibi.

2 8

Bankanızın internet sitesine girin ve en az 15 dakika ekstrenizi, hesap hareketlerinizi, her şeyi detaylıca inceleyin. Borçları görmek istemeseniz, fatura ödemelerini hatırlamak istemeseniz de kendinizi zorlayın. Unutmayın KONTROL sizde, GÜÇ sizde.

3 8

Aylık yapacağınız harcamaları İSTEK/İHTİYAÇ diye ayırın. Her grubun altına alt başlıklar yazın. Bunu yaparken düşünün, hissedin.

4 8

Listedeki her harcamanın yanına rakam yazın - yani kaç para ayıracaksınız. Toplam HARCAMAnız, GELİRinizi geçmemeli.

5 8

Bu ay için not aldığınız "İSTEK" harcamalarını tekrar gözden geçirin. GERÇEKTEN istek mi, değilmi? Geçtiğimiz ayki "istek" harcamaları sizi mutlu etti mi? Nefes alın ve düşünün, bütçeye uymayan isteklerden vazgeçmenin zamanı gelmedi mi?

6 8

Kağıda yazdığınız bütçenizi cüzdanınıza yerleştirin. Sizinle yaşasın. Dinamik, esnek olsun. Ondan korkmayın, itmeyin, atmayın. O sizin yardımcınız.

7 8

"Ömür kısa" deyip kendinizi kandırmayın. Ev, eğitim, evlenmek, çocuk okutmak, topluma faydalı olmak gibi büyük hedefleri düşünün. (...)

8 8

Siz paranın efendisi olun. Onu ne baş tacı edin, ne yok sayın, gerektiği kadar önemseyin ve YÖNETİN.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ali Demir
Biriktirilen paramız enflasyon karşısında her gün eriyip gidiyor değer kaybediyor yarınlar için nasıl bir biriktirme yöntemi önerirsiniz?
erkam özkan
merhaba kahve içmeyi çok seviyorum ve starbucksa kahve için çok ödüyorum bunun için bana lütfen yardım edin teşekkürler
dilek birinç
para biriktirmek istiyorum bir türlü beceremiyorum yardımcı olursanız sevinirim