Borçlu olmanın 4 temel nedeni!

Hayatınız sürekli bir borç sarmalında devam ediyor ve nedenini anlamadığınız şekilde borç içinden çıkamıyor musunuz? İşte size borçlu olmanızın 4 temel nedeni ve çözüm önerileri.

1 4 HARCAMA DEĞİL ÖDEME ARACI
HARCAMA DEĞİL ÖDEME ARACI

Kredi kartı kullanırken unutmamanız gereken en önemli şey, kredi kartı bir harcama değil, ödeme aracıdır. Bize, ödemelerimiz için 40 gün süreyle faizsiz para verir. Peki siz bu bilinçte mi hareket ediyorsunuz? Kredi kartınız ile ödeyebileceğiniz kadar harcama yapmaya özen göstermelisiniz. Önerimiz, kredi kartı harcamalarınızı hesap ekstreniz kesildiği zaman ödeyebileceğiniz rakamlarda tutun. Ödeme güçlüğü çektiğiniz bir kart limitiniz varsa, limitini düşürün veya o kartı yanınızda taşımayın.

2 4 YETERLİ BİRİKİM OLMAMASI

Belirli bir birikiminizin ya da acil durum fonunuzun olması beklenmedik harcamalar ya da olaylar (işsiz kalmak, ani ortaya çıkan sağlık harcamaları, arabanın bozulması ile gelen masraflar, evdeki bir elektronik aletin bozulması…) karşısında borçlanmanızı engeller. Ancak böyle bir birikiminiz olmaması beklenmedik durumlar sonrası sizi borç sarmalına sürükler.
Önerimiz, en az 3 aylık temel giderleriniz kadar bir acil durum fonu biriktirmeyi öncelikli hedefiniz olarak belirleyin. Her ay gelirinizin en az yüzde 10’unu farklı bir banka hesabınıza transfer edin ve orada biriktirin.

3 4 SON TRENDLERİN CAZİBESİ

Kimi zaman gerek teknolojide, gerek diğer alanlarda son trendlere ve yeniliklere karşı koymak zor olabiliyor. Ancak son trendlerin sonu olmadığını göz önüne alacak olursak, bu kişileri bir borç sarmalına doğru sürüklüyor. Önerimiz, durun ve bir düşünün, her şeyin en “son” modeline sahip olmak zorunda mısınız? Elinizde işinizi gören bir cep telefonunuz varken bir yeni modelini almak gerekli mi? Arkadaşlarınızda var ya da yeni çıktı diye her şeyi almak zorunda hissetmekten vazgeçin.

4 4 TAKİP EKSİKLİĞİ
TAKİP EKSİKLİĞİ

Yukarıda tüm maddelerin ortak bir özelliği var, kazandığınızdan çok harcıyorsunuz. Kulağa çok basit geliyor değil mi? Ama duyması bu kadar kolay olsa da yönetmesi o kadar kolay olmuyor. Ve borç sarmalına girmenin temel nedeni de parayı takip etmemekten ortaya çıkıyor. Önerimiz, gelir ve giderlerinizi takip edin. Bunun için bütçe yapın.

Paranızın nereye harcandığının, gelir ve giderleriniz arasında denge kurmanın, harcamalarınız bir limit belirleyebilmenizin ve bu limitler çerçevesinde borçlanmadan yaşamanın tek yolu bu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800